Fajtaleírás

britmacskaNem csoda, hogy szinte az egész világot meghódította ez a gyönyörű kiscica. Aki egyszer is látta egy életre megszerette. Hogy miért? Zömök, erőteljes testfelépítése, széles mellkasa, erős lábai igazi dögönyözhető kiscicát takar.
Ehhez párosul nyugodt, kiegyensúlyozott idegrendszere, amely miatt kedvelt kisgyermekes családokban is.

Talán az egyik legrégebbi angol macska, melynek ősei Egyiptomból illetve Rómából származtak. Feltehetőleg i.u 2 században jelentek meg Angliában a római gyarmatosítókkal együtt.

Eleinte “Brit kék” macska néven vált ismertté, sokáig ezért igazán csak a kék színű változatát fogadták el hivatalosan. Az 1950-es években azonban, miután sorra jelentek meg a különböző színváltozatai “Brit rövidszőrű” cica néven kezdték el emlegetni.

Igazi dolgos kiscicának ismerték meg, hiszen jó vadászként elősegítette az rágcsálók elleni küzdelmet a háztartásokban, később már nyugodt és hű természete miatt vált a család teljes jogú tagjává.

Külsejét, erős mellkas, zömök, közepesen nagy testfelépítés, rövid erős lábak, vastag farok, kifejezetten kerek fejszerkezet, erős áll, rövid orr, jól kidolgozott nyak jellemzi és ami nem maradhat ki a kerek bajusztő, mely azt a hatást kelti, mintha állandóan mosolyogna ez a macska.

A britmacska bundája a legjellemzőbb a fajtára. Senki máshoz nem fogható rövid, tömött, kemény szőrzetű, mely leginkább egy luxus padlószőnyeghez hasonlítható.

Nagyon intelligens, figyelmes, gyengéd kiscicák, szinte végtelen türelemmel, nyugodt, magabiztos természettel. Igazi házőrző természetű. Rendkívül kötődik az emberekhez, különösen a gyermekekhez, igazi hű családtag. Könnyen alkalmazkodnak a háztartáshoz, legyen szó akár idősebb emberről, akár egy hatgyermekes családról. Az angol emberek nagyra értékelik ennek a macskának nyugodt, hűséges és csendes természetét.

Ugyan továbbra is a legkedveltebb színváltozata a kék, azonban az elmúlt években rengeteg színben megismerhettük; bi-color, tabby, calico, krém, fehér, arany, csokoládé, lila, colourpoint, cirmos, fawn, fahéj, teknőctarka, vörös, sárga, fekete.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s